Pod pokličkou RS a vysvětlení trestu pro hráče H44GS

15.01.2021 14:09

Ahoj všem,

jelikož se různě na fórech množí diskuze a spekulace nad tím, jak Rada starších funguje a jak postupuje v jednotlivých případech, rozhodli jsme se umožnit Vám náhlednou “pod poličku” toho, jak Rada funguje a blíže vysvětlovat některé situace.

No a protože se nikomu nechce číst jenom suché konstatování faktů, pozvali jsme si na pomoc jednoho z nejlepší komentátorů současnosti, Pajarilla, který textům dodá určitou tvář a formu.

 

Začneme tím, že se podíváme na to, jak Rada starších v dnešní době funguje.


Rada starších je koncipována tak, že každý člen jednotlivě může sám rozhodnout případ. Je to z toho důvodu, že ne vždy mohou být všichni hráči přítomni. V minulosti se na plénu diskutovali pouze případy s širším přesahem a v takových případech hlasovali všichni radní. Rozhodovala prostá většina a v případě rovnosti hlasů rozhodl hlas stařešiny. Toto bylo vymyšleno v době, kdy jsme si komunikačních prostředcích jaké máme teď mohli nechat jenom zdát :-) Rada proto prošla určitým způsobem technické aktualizace a v současné funguje Rada tak, že se vše diskutuje na plénu. Jakékoliv rozhodnutí, které padne, je tedy rozhodnutím celé Rady starších a ne jednotlivce. Mohlo by se zdát, že by tím mohlo dojít k situacím, kdy by se na rozhodnutí Rady muselo čekat, ale všechny případy, které mají vliv na věk, bývají rozhodnuty ještě ten den, tak aby došlo k co nejmenšímu dopadu na celý průběh věku.

 

Jak postupuje Rada starších při stížnosti na hráče?

1. Nejdříve Rada zjistí stav v lize a zorientuje se v situaci, jaká v lize panuje.

2. Člen Rady kontaktuje hráče, na kterého byla podána stížnost a dá mu možnost vyjádřit se k dané stížnosti, případně přednést argumenty na svou obhajobu.

3. Člen Rady také vyslechne a nechá si vysvětlit argumenty žalující strany.

Teprve až po těchto třech základních krocích členové Rady rozhodnou.


 

Poslední dobou se často objevují zmínky o případu hráče H44GS a prodlužování věku. Co se přesně stalo? 

Než se budeme věnovat konkrétnímu případu, ve zkratce si ujasněme, co je prodlužování věku. Jedná se o bezdůvodné prodlužování věku po 18. herním dnu. Tento den je určený proto, aby šli bez problémů splnit trofeje, které vedou k fialovém drakovi.
 

Co se stalo v lize K3?

Hráč H44GS v lize K3 z pozice neutrála poslal soudný den ve chvíli, kdy z toho na první pohled neměl žádný prospěch. Vyslechli jsme žalující stranu a dali žalovanému možnost vyjádřit se. Hráč ale odmítl s radou spolupracovat, byl agresivní a arogantní. Vyhrožoval Radě vším možným, a to včetně soudních sporů v reálném životě. Rada starších ho opakovaně upozorňovala a trpělivě vysvětlovala, jaké informace potřebuje pro posouzení konkrétní stížnosti. Žalovaný hráč ale ani po opakované výzvě nechtěl spolupracovat a odmítl se ke stížnosti vyjádřit. Rada tedy rozhodla na základě informací, které měla k dispozici.


Pro představu je to asi stejně “dobrý nápad,” jako kdyby Vás zastavil policista, chtěl Vám dát dýchnout a zjistit stav alkoholu v krvi. Vy jste sice nepili, takže byste v pohodě prošli, ale přišlo vám jako “dobrý nápad” odmítnou dechovou zkoušku, urážet policistu, vyhrožovat mu trestním stíháním a následně se pokusit ujet.

Výsledkem celého procesu bylo bílé mínus v profilu a cejch pro daného hráče.

V případě, že by hráč spolupracoval a vysvětlil, co udělal a proč udělal, mohlo se klidně stát, že by Rada k žádnému potrestání nepřistoupila. Volba nespolupracovat byla rozhodnutím hráče H44GS, ne Rady starších.

 

Věřím, že tato zpráva objasnila to, jakým způsobem funguje Rada starších a vrhla světlo na tak mediálně propíraný případ, jakým byla situace v K3.

 

Za Radu starších,

stařešina Almir
 

(Článek redakčně upravil Pajarillo, především proto, že kdyby to psal jenom Almir tak ten počet gramatických chyb by mohl odradit čtenáře)