Dva předvánoční případy - skripty a komunikace

22.12.2021 18:58

Zdravím komunitu.
Dovolte mi obšírněji okomentovat rozhodnutí v kauze „Arek a jeho skript“ a volně související kauzičky „Orbrin vs. Ffv vy a jeho ban“, které rozčeřily klidné předvánoční vody našich fór.
Je přirozenou vlastností Čechů, že jsme odborníci na všechno, a tak zejména v oblasti hokeje či fotbalu, libovolné epidemie či živelné katastrofy, opravy aut a vlastně jakéhokoli aktuálního tématu dokážeme vždy vyřešit teoreticky vše lépe než ti povolaní. Ale rozhodovací pravomoce máme tak nějak my, a samotný tvůrce, takže jak říká král Zmikund – se s tim smiřte!
Rada starších je kolektivní orgán, a v případě těchto složitějších případů je nutné, aby se shodla na nějakém konkrétním řešení jakožto celek. Vy samozřejmě nevidíte tu diskusi za tím, ale byla obsáhlá. Dříve byly rady názorově jednotnější, což na jednu stranu vedlo možná k efektivnějšímu rozhodování, na stranu druhou se mohla její rozhodnutí zdát radikálnější a ráznější. Což, pokud jste byli stejně naladění, se vám jevilo jako skvělé, ale pokud jste byli v opozici, již to tak skvělé být nemuselo.
Tato RS je poměrně pestrá a troufám si říct, že poměrně dobře kopíruje rozložení různých názorů a postojů v celé komunitě. Takhle jste to chtěli, tak to tak máte. Podle mě je to pozitivum, protože pokud se na něčem shodneme, znamená to i jakýsi kompromis z hlediska globálního pohledu DE komunity. Ale jako u každého správného kompromisu mají pak oba vyhraněné názorové tábory pocit, že rozhodnutí je špatné, protože není podle nich, ale tak už to bývá.
Pokud jste nezaznamenali, o co v těchto případech šlo, tak ve zkratce asi takto:
Arek vytvořil skript, který umožňuje jeho alianci provést koordinované operace na trhu za několik hráčů současně ve velmi rychlém čase. Tedy mohou tzv. „udělat trh svému mágovi“, tedy zvýšit prudce kurz na prodej many na maximum, aby mág mohl prodat manu a mít maximální zisk. A tento skript pak používal v první lize. Právě díky rychlosti je pro konkurenci v podstatě nemožné na toto zareagovat. O což se však snažil velitel soupeřící aliance Ffv vy. A když si všiml, jak rychle trh proběhl, otevřeně obvinil Arekovu alianci z využití skriptu. Ten to dobrovolně přiznal a popsal jeho fungování i své pohnutky. Ffv vy se svojí aliancí se tak cítili v nefér nevýhodě a nakonec frustrováni touto situací z první ligy odlogovali a předali toto k prošetření RS.
Současně se, jak už to v naší komunitě bývá, strhla hádka, kde Ffv vy a Orbrin do sebe navzájem ryli, až Orbrin dospěl k názoru, že výroky Ffv vy jsou za hranou a po nařčení, že v minulosti zmanipuloval bývalou RS mu udělit ban na všechny účty na přístup na fóra. Ovšem sám dal případ a své rozhodnutí k posouzení RS.
Měli jsme tedy co dělat a o čem diskutovat. Jak jsem již naznačil výše, zprvu se jednotlivé názory na to, jestli Arek vlastně něco udělal nebo ne, diametrálně lišily. Sám jsem patřil k té části, která sice přiznávala, že Arek svým skriptem získal výhodu, ale explicitně toto nikdy zakázáno nebylo a skripty se ve hře běžně používají, a tedy nemůže být trestán, protože nic neporušil. Druhá část zase dala za pravdu žalobci, že toto bylo nepřípustné a rozhodně se provinil.
Poměrně zásadní v tomto byla zpráva od Lorda Pletrona, který Radu požádal o promptní vyřešení obou případů a sám se vyjádřil ve smyslu, že takovéto výkonné skripty ve hře nemají co dělat, protože poskytují hráčům nefér výhodu. Zároveň si nejen herní komunita, LP i RS byli vědomi přínosu pro hru, kdy Arek svojí prací spolu s Přísňákem posunul za poslední roky ovládání DE o notný kus dopředu ke spokojenosti nás všech. A všechna tato vylepšení původně začínaly jako jejich soukromé skripty, které odladili a implementovali do hry pro všechny. Nicméně rozhodnutí bylo na nás.
Podstatné však bylo, že LP jasně stanovil hranici. Skripty usnadňující výpočty a odehrávku – ano. Skripty, které samy za hráče něco dělají – ne. Naše rozhodnutí se tak sjednotilo a domluvili jsme se na rozsudku. Ten neměl ani tak za cíl vyřešit nastalou situaci, protože to nebylo možné, ale stanovit precedent. Jasně přetlumočit výše zmíněný postoj LPho ke skriptům. Osobně cítím mírnou pachuť z toho, že toto LP neudělal sám již mnohem dřív, protože o této možnosti věděl, komunita se o existenci podobných skriptů dohaduje již léta a Arek jej na to výslovně upozorňoval, ale nikdy jsem nezaznamenal explicitní zákaz takovýchto skriptů. Evidentně se tedy podobný případ stát musel a Arek se nikdy nebál ušpinit si ruce, tak do toho skočil po hlavě. Je to zkrátka náš temný rytíř DE. Byť tím znechutil soupeřící alianci, což je neoddiskutovatelný fakt. Je však otázka, jestli by se bez toho někdy prolomily ledy.
Trestem pro Areka tak bylo pouhé napomenutí, protože jednak jsme zohlednili motivaci, se kterou toto dělal, práci, kterou v DE odvedl, a to, že se sám přiznal a vše podrobně popsal, jednak také fakt, že dříve nebylo explicitně řečeno, že se toto nesmí. Podstatná byla druhá část rozsudku, kde je jasně řečeno, kde je hranice. Nejspíše se ji pokusíme implementovat také do Kodexu, aby v této věci bylo jasno.
Ano, jsme si vědomi toho, že v podstatě nemáme použití skriptů jak dokázat, protože například v tomto případě se špičkoví hráči vyslovili, že trh dokáží udělat srovnatelně rychle jako zmíněný skript. Ale možnosti tu jsou a důležité je, že byla jasně stanovena hranice. A příště již budou případné tresty za podobné jednání výrazně přísnější, protože již provinilci bude zřejmé, že porušuje pravidla.
Druhý případ byl značně jednodušší. Ffv vy s Orbrinem do sebe ryli navzájem. A zbytečně víc, než bylo potřeba, což vlastně to oba později s chladnější hlavou jednotlivě přiznali. Nicméně Orbrinovi se nepodařilo prokázat, že by Ffv vy napsal něco až tak hrozného, aby měl právo udělit mu ban. Své pravomoce tak dle RS použil neoprávněně a jeho trestem budiž, že musel Ffv vymu trest zrušit. Ffv vymu bylo uděleno napomenutí, protože některé výroky, byť nebyly vulgární, byly poněkud hraniční a zbytečné. Ne že by Orbrin také nepřilil olej do ohně…
Nicméně osobně mám pocit, že napomenutí potřebovalo mnohem víc lidí. Zkuste si uvědomit, že i když napíšete větu, která neobsahuje jedinou vulgaritu, můžete druhého značně urazit. A neustálé omílání různých konspiračních teorií a hledání spiknutí za každým druhým slovem je značně frustrující. Napadání kohokoli, kdo v DE něco dělá, zpochybňování každého výroku a morálky všech, kdo s vámi nesouhlasí, a klasické české „to já bych to udělal všechno líp, je to jen banda idiotů“ opravdu ničemu neprospívá a nikam nás neposouvá. Zkuste být k sobě milejší, hodit staré křivdy za hlavu a přispět něčím konstruktivním – třeba diskusí jak upravit trh, aby z něj zmizel real-time prvek. Je mi jasné, jak tato výzva dopadne, ale je magický čas, třeba se stane vánoční zázrak.
Za RS radní Bomi