RS - shrnutí za listopad 2021

12.12.2021 14:40

Přinášíme pravidelné shrnutí práce Rady starších za měsíc listopad. Ovšem „shrnutí“ je v tomto případě poněkud nadnesený pojem, protože RS řešila v tomto měsíci toliko jeden případ.
Spor mezi Bloodem a Hott Doggem samostatně řešil radní Vakuum. Hráči měli mezi sebou uzavřený mír s klasickými podmínkami a tedy výpovědní lhůtou 28 hodin. Hott Dogg jej vypověděl kolem desáté večer. Nebyl si zcela jistý principem výpovědní lhůty, ptal se tedy v poště Blooda, jestli může druhý den již útočit. Ten mu však neodpověděl, a tak to Hott Dogg bral tak, že může útočit a také zaútočil, čímž však mír ve výpovědní lhůtě porušil.
Hott Dogg se ke všemu přiznal, bez vytáček se omluvil a země reparoval. Vakuum mu lépe vysvětlil princip fungování výpovědní lhůty. Rovněž Blooda poučil, že bylo rozumnější soupeři na dotaz odpovědět a tím sporu předejít, což uznal. A všichni žili šťastně až do smrti.
Pro úplnost raději vysvětlíme pojem výpovědní lhůty i zde. Výpovědní lhůtu je potřeba stanovit v každé smlouvě uzavírané v rámci DE. Jde o dobu kdy ještě platí podmínky dohodnuté smlouvy po jejím vypovězení. Například pokud hráči mají mír s výpovědní lhůtou 36 hodin, hráč může zaútočit nebo kouzlit nejdříve za 36 hodin po vypovězení míru v poště. Respektive přepočet, ve kterém se tyto útoky projeví, může nastat nejdříve za 36 hodin od vypovězení míru.
Jakou lhůtu si spolu hráči domluví, je čistě na nich. V případě, že není žádná výpovědní lhůta stanovena, bere se dle kodexu v klasické lize standardní výpovědní lhůta 28 hodin. V takovém případě je rozhodným okamžikem vždy 20. hodina večer. Pokud je mír vypovězen před ní, začíná lhůta běžet a vyprší před přepočtem následujícího dne. Následující den tedy lze útočit. Pokud je takovýto mír vypovězen po 20. hodině (jako tomu bylo u případu výše), výpovědní lhůta trvá i celý další den a útočit tak lze až o den později.
Časté jsou též smlouvy s trváním do konce věku, například neutralita, kapitulace, Zelího smlouva atd. Tyto pochopitelně vypovědět nelze a musí být zkrátka dodrženy, i kdybyste si to později nakrásně rozmysleli.
Za zmínku ještě stojí situace v nevíkendových ligách nového typu, kde je standardní výpovědní lhůta 1 bojový přepočet + 4 hodiny. A je zde doporučeno uzavírat smlouvy v podobném duchu, aby se předešlo nedorozumění. Pátek a víkend zde totiž jsou spojeny v jeden herní den. Dle standardních podmínek tak není možné například v sobotu vyhlásit válku a v neděli zaútočit, protože jde stále o týž bojový přepočet.
Žijte v míru, dodržujte výpovědní lhůty a užijte si maximálně nadcházející vánoční svátky.
Vaše Rada starších